- Chimay

Chimay

Vor Frues Kloster af Scourmont ligger 9 km fra byen Chimay ved landsbyen Scourmont. Klosteret blev indviet i 1871 efter at prinsen af Chimay i 1844 havde givet sin tilladelse til at cistercienserne byggede klosteret på hans jorde mod at de ville holde søndagsmesser på hans slot.

Allerede før indvielsen blev der etableret et bryggeri, der var med til at sikre en indtægt til klosterets vedligeholdelse og udbygning. Opskriften på de første lidt stærkere øl er stadig grundlaget for de øl, der brygges i dag. Efter 2. verdenskrig blev bryggeriet genopbygget og redesignet, så det levede op til ”best practices” inden for bryggeriskolen på det katolske universitet i Leuven.

I 1948 blev den første prototype af Chimay Bleue brygget. Munkene havde så stor succes med denne øl, at de var ”nødt” til at øge produktionen. Bryggeriet i Chimay blev efterhånden en væsentlig økonomisk spiller i området. Munkene stod over for en udfordring. Hvordan skulle de fortsætte med at øge produktionen og dermed hjælpe med til at skabe vækst og beskæftigelse i regionen til gavn for deres ”næste” og samtidig få tid nok til bøn og studier af de hellige skrifter? Løsningen blev, at produktionen og distributionen blev lagt i hænderne på et selvstændigt selskab, mens selve brygningen stadig foregår på klosteret. Chimay er i dag en af de mest kendte Trappistøl, som eksporteres til store dele af verdenen. Man brygger ca 150.000 hl om året. På klosteret St. Sixtus, hvor der brygges Westvleteren, har man valgt anderledes!

Det er muligt at besøge klosteret, men kun klosterhaven og kirken. Mod forudbestilling kan der arrangeres overnatning og bespisning på klosteret, og man kan deltage i gudstjenesterne. Overnatningen foregår i simple enmandsceller, men der er dog mulighed for "celledeling" i et begrænset omfang.........se "Trappistmunk for en dag"

X

Chimay Bleue, 9,0%, Mørk (brun)

Er den mest populære af de 3 typer Chimay, der er på markedet. Den har en let sødlig og fyldig smag med spor af frugt og krydderier. Eftersmagen er let bitter og maltagtig. Øllen er blid og afrundet og kan gemmes i mindst 5 år, hvorved den bliver tørrere og får mere portvinskarakter med lang eftersmag, men samtidig mister skummet sin karakter. Bemærk at ettiketten, som den eneste, er forsynet med årstal. Jeg har siden 2008 købt 5 kasser hvert år og følger løbende øllets udvikling..........

Øllen bør nydes ved lidt under stuetemperatur (15-18 grader) og er også  velegnet til at fremme fordøjelsen efter maden.

Chimay Rouge, 7,0%, Mørk (rød-brun)

Dette er en typisk trappistdubbel. Cremet skum, ikke mange spor af frugt og krydderier, men med en kort let bitter eftersmag og en syrlig prikken på tungen. Øllen bliver lovpriset for sin renhed uden tilsætning af urter eller krydderier. Personligt foretrækker jeg en Chimay Bleue – eller allerhelst en Westmalle Dubbel!

Øllen bør nydes ved 14 grader og er velegnet til ost.

Chimay Triple (Blanc), 8,0%, Lys (rav-gul)

Denne Chimay adskiller sig markant fra de to andre både med hensyn til udseende og smag. Den er meget mere tør og har en bitter humlet eftersmag. Den virker forfriskende syrlig.

Øllen bør nydes ved 6 – 8 grader og er velegnet til fisk og skalddyr.